Eurocamp Blog

Blog-Beiträge aus dem Eurocamp und unserem Freiwilligendienst

Već mjesec dana volontiranja

Prošlo je više od mjesec dana otkako je počelo novo poglavlje mog života. Već godinama čekala sam priliku da se prijavim na projekte kao što je ovaj. Uvijek je bilo nešto što me ometalo u tome, i sad sam ugrabila priliku da si ostvarim san.
Poznajem dosta bivših volontera koji, ne samo da su uživali u životu prilikom volontiranja (mislim na druženje, putovanja i partijanje), nego su i dosta toga naučili, i poslije volontiranja to znanje iskoristili i postali uspješni ljudi. Danas sam i ja na njihovom mjestu, i drago mi je.
Inače, ja sam Esma Ribić i dolazim iz Bosne i Hercegovine, iz Jezera, malog naselja pored kraljevskog grada Jajca. Poslednje 3 godine sam provela živeći i studirajući u Sarajevu. Studirala sam na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, na odsjeku za Elektroenergetiku.

Moje volontiranje je oficijalno počelo 1. marta. Tog dana sam upoznala svog tutora (osobu koja mi treba biti podrška prilikom življenja u Njemačkoj) i svog mentora ( podršku na poslu). Sledećih 10 dana smo imali intenzivni kurs njemačkog. Pošto nisam imala nikakvih obaveza tih dana osim vježbanja njemačkog jezika; sa drugim volonterom koji je, u isto vrijeme kad i ja, došao iz Rusije, sam išla u obilazak grada. Trudili smo se da sve detaljno istražimo. Zatim smo otišli i u susjedni grad Halle.
Nakon kursa njemačkog jezika, s obzirom da sam uključena u projekat "Živi i uči u einewelt kući Magdeburg", počela sam da se uključujem u aktivnosti Auslandsgesellschaft Sachsen-Snhalt e.V. Trenutno sam u fazi učenja o svemu čime se ta organizacija bavi, i kako što funkcionira. Trenutno radimo na tome da širu javnost upoznamo sa najvažnijim projektom ove organizacije, a to je EUROCAMP. Također, učestvujem i u projektu koji se zove "Jezički kafić". Malo čudno prevod zvuči. Uglavnom, svake dvije sedmice na četvrtak se sastajemo sa lokalnim stanovnicima i gostima grada u nekoj od prostorija u Magdeburgu i organiziramo druženje u kojem možemo da učimo o drugim jezicima, ili ako imamo priliku da prakticiramo neki od jezika. Često svaki put imamo neku temu. Tako će ove sedmice tema druženja biti "Sarajevo" gdje ću ja da ukratko predstavim glavni grad moje države.

Svi uvijek postavljaju pitanje: "Zašto baš Njemačka?" Odgovoriti je pomalo teško da se povjeruje. Ja sam učestvovala na EUROCAMP-u 2012. I tad sam se upoznala sa postojanjem ove organizacije i uopšte njenim radom. I pratila sam dešavanja u ovoj organizaciji svih ovih godina. I na dan kad sam shvatila da imam dovoljno vremena u životu da se okušam u volontiranju, ugledala sam oglas za Volontiranje u Magdeburgu i prijavila se. Sad za sada mogu reći da se nisam nimalo pokajala. Magdeburg je jako lijep grad, može se reći internacionalni jer se svakodnevno može čuti više stranih jezika. Ljudi s kojima radim u organizaciji Auslandsgesellschaft Sachsen-Snhalt e.V. su divni i prijatni, i sami projekti na kojima radimo su dosta zanimljivi. Do sada je sve baš onako kako sam ja očekivala.

Toplo preporučujemo svima koji razmišljaju o volontiranju u Magdeburgu, da ne oklijevaju i da se prijave.
Puno lijepih pozdrava iz Magdeburga :D

Der Erste Tag
Hello Dear Everyone!

Kommentare

 
Keine Kommentare vorhanden
Bereits registriert? Hier einloggen
Gäste
Donnerstag, 17. Januar 2019